10.12.2013
Tatjana Slobodčikova
Kurzemes šokolādes saldais rūgtums un vilinājums
Pasaules šokolādes dienu svin 11. jūlijā. To 1995. gadā iedibināja franči, un nu šie saldie svētki ieguvuši populāritāti teju visā pasaulē. Latvijā pagaidām šos svētkus pazīst vienīgi profesionāļi tādi, kuŗi strādā uzņēmumā Pures Chocolate (Pūres šokolāde).
Šokolādes republikas raibā vēsture
Pūre ir Tukuma novada Pūres pagasta centrs, izvietots Abavas labajā krastā, 80 km no Rīgas. Vēstures avotos Pūre (Pyrre) pirmo reizi minēta 1230. gadā, bet Pūres muiža (Puhren), ap kuŗu ar laiku izveidojās apdzīvotais centrs, pirmo reizi minēta 1407. gadā.
Uzcelta 18. gadsimta pirmajā pusē, Pūres muižas kungu māja līdz pat 1920. gadam piederēja fon Rennes dzimtai.
Arī Pūres muižas parku ar nelielām koku un krūmu grupām un alejām sāka veidot barons fon Renne. Būdams aizrautīgs mednieks un liels brandavīna cienītājs, viņš speciāli uzceltajā pagrabtelpā ierīkoja spirta brūzi. Virs tā 1920. gadā tika uzcelta arī ēka, kur tagad atrodas šokolādes ražotne.
1930. gadā Pūres muižā tika ierīkota Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacija, padomju laikos ēka, kur kādreiz atradies spirta brūzis, tika izmantota ievārījumu un marinēto gurķu ražošanai, bet 2007. gadā šeit atvēra šokolādes ražotni Pure Chocolate. To panāca vietējie uzņēmēji, cilvēki ar pieredzi pārtikas nozarē un izteiktu kaislību pret šokolādi, - Aivars un Pēteris Žimanti.
Savukārt šogad 14. februārī apmeklētājiem pirmo reizi tika piedāvāta iespēja iepazīties ar šokolādes vēsturi un ražošanas procesu Pūres Šokolādes mūzejā.
Aivars un Pēteris Žimanti
...Lai Tu ticētu brīnumam
Tieši pretī autobusa pieturai Pūre, šosejas Rīga Ventspils otrā pusē, sākas dižena kastaņu aleja, un, izejot tai cauri, mēs nonākam līdz robežas stabam ar uzrakstu Pure Chocolate Republika. Šeit arī sākas ekskursija šokolādes pasaulē: tā ir lieliska iespēja iepazīties ar šokolādes tapšanas tradicijām!
Pēc Šokolādes mūzeja vadītājas Lienes Šneideres vārdiem, ...mūsu mērķis radīt tādu vidi, lai aiz valsts robežas staba ikvienam rastos sajūta, kā viņš šeit pavada laiku kvalitātīvi, ne tikai priecējot punci ar šokolādi, bet arī lai būtu kur acis piesiet... Apmeklējot šokolādes mūzeju, varēsit aktīvi piedalīties izziņas procesā, noskatoties vēsturisko filmu par šokolādes ražošanas un tapšanas procesu. Un, protams, kopā ar technologu paši radīt dažādus šokolādes saldumus!
Pūres šokolāde ir 100% Latvijas līdzīpašnieku Pēteŗa un Aivara Žimantu uzņēmums, savukārt pati trifeļu ideja nāca no Lienes Tomsones, tagadējās televīzijas pārraides Lapsa virtuvē vadītājas.Tādā veidā arī tapa šīs 12 trifeles, kuŗas arī veido mūsu piedāvātā klāsta pamatu un kuŗas ražojam vēl šodien.
Gadā ir 12 mēneši, un katram no tiem veltīta sava izsmalcināta šokolādes konfekte trifele. Tās sakārtotas pa trim četrās gadalaiku kollekcijās. Katrai savs stāsts, nosaukums un simbols: naktstauriņš, jāņtārpiņš, spāre un taurenis. Uz vasaras kollekcijas Jāņtārpiņš greznā iepakojuma zeltītiem burtiem lasāmi sajūtām piesātināti vārdi: Katram reiz pienāk vasaras nakts, kas satricina dvēseli. Kad zaļumā, ugunī un nakts samtā dzimst kas tāds, kas ļauj noticēt - kam augstākam, piepildošam, varenam. Nakts, kas Tev liks aizmirst un cels Tevi debesīs. Lai Tu ticētu brīnumam. Kvēles kollekcija ir veltījums tiem, kas tic īstām, ar prātu netveŗamām, vienīgi sajūtamām lietām. Brīnumam. Tam, ka ugunij, naktij un skūpstam ir garša, ko iespējams notvert un pārvērst šokolādē.
Savukārt pusnakts trifeļu kollekcija aicina: Lāse kalvadosa, šķipsniņa kanēļa, zaļās tējas un nakts vientulības - un mīlas stāsts ir sācies.»
Un nevajag baidīties, ka, apēduši trifeles ar kalvadosa pildījumu, jūs nevarēsit sēsties pie automašīnas stūres: ir aprēķināts, - lai apreibinātos, jāapēd vienā reizē vismaz 60 kg šo konfekšu!
Ēdam paši un piedāvājam citiem!
Pure Chocolate produkcijas klāstā ir dažādu veidu ekskluzīvas šokolādes trifeles, pildījumi un glazūras, kuŗu ražošanā izmantotas augstvērtīgas, ar īpašām rūpēm un uzmanību atlasītas izejvielas: no Beļģijas kompanijas Belcolade iegādāto tumšo un piena šokolādi, pildījumam izmantojot ievārījumu, ko ražo SIA Puratos Latvija (bijušais Pure Food.)
Uzņēmumā strādā profesionāļu komanda ar augstu zināšanu līmeni šokolādes ražošanas un pārtikas apstrādes sektorā. Produkcijas ražošanai tiek izmantotas modernākās mūsdienu technoloģijas, kas ļauj iegūt augstākās kvalitātes produkciju. Tāpēc galvenais ir bijis atrast strādāt gribošus, uzticamus un motīvētus darbiniekus, ko vēlāk iekārtu ražotāji apmācīja uz vietas. Pārsvarā darbinieki ir no Pūres vai tuvējās apkaimes.
Pure Chocolate izstādē Sweets & Snacks Expo, kas norisinājās Čikāgā, ieguvusi balvu Sweets & Snacks kategorijā Most Innovative New Product
Pure Chocolate sortimentā ir gan šokolādes trifeles, gan tāfeles, figūriņas un īpaša šokolādes produkcija bez cukura un gluteīna. Ikviens Pure Chocolate produkts ir augstākā līmeņa gardums.
Jau pats iepakojums liecina, ka produkts ir smalks un īpašs. Dizaina tapšanā ir iesaistīta profesionāla komanda, kas apzinās nišu, kuŗā uzņēmums atrodas. Iepakojuma dizainu pēc mūsu pasūtinājuma veido dažādas firmas tādējādi mēs varam būt droši, ka technisku iemeslu pēc mums nenāksies pārtraukt savu ražojumu piegādi veikalu tīkliem.
Šobrīd Pure Chocolate produkciju eksportē uz 17 valstīm, par būtiskākām no tām var minēt Krieviju, Skandinaviju, Austrāliju un Japānu. Cik daudznacionāls ir trifeļu noieta tirgus, tik raibs ir arī to valstu saraksts, no kuŗām tiek ievestas izejvielas. Tās nāk no Latvijas, Beļģijas, Vācijas, Italijas, Lielbritanijas un citām Eiropas valstīm.
2012. gadā 60% saražotās produkcijas uzņēmums pārdeva Latvijā, bet 40% - eksporta tirgos. Šī gada eksporta mērķos ietilpst jaunu tirgu apgūšana, tostarp iecerēts uzsākt eksportu uz tādām lielvalstīm kā Polija un Vācija.
Vairāk lasiet Briva Latvija Nr. 47
Atpakaļ
Apskatīt komentārus (0)